October 9, 2024

Jēkabpils Rezidence

Reģionālā biznesa un tūrisma attīstības biedrība

|

Krustpils pils un Jēkabpils Vēstures muzejs

Krustpils pils un Jēkabpils Vēstures muzejs ir divi nozīmīgi kultūrvēsturiskie objekti Latvijā, kas atrodas Daugavas labajā krastā Jēkabpilī. Šīs vietas piedāvā aizraujošu ieskatu Latvijas vēsturē, arhitektūrā un vietējo iedzīvotāju dzīves veidā cauri gadsimtiem.

Krustpils pils vēsture

Krustpils pils ir viena no vecākajām un labi saglabātajām viduslaiku pilīm Latvijā. Tās pirmsākumi meklējami jau 13. gadsimtā, kad to uzcēla vācu krustneši, lai nodrošinātu kontroli pār šo stratēģisko reģionu un aizsargātu savas teritorijas no apkārtējām ciltīm. Vācu ordeņa bruņinieki, kuri bija atbildīgi par pils uzcelšanu, izmantoja to kā administratīvo un militāro centru. Gadsimtu gaitā pils ir piedzīvojusi vairākas pārbūves un uzlabojumus, tomēr tās sākotnējais militārais raksturs joprojām ir labi saglabājies.

Pils savulaik bija cietoksnis, kurā dzīvoja un valdīja vācu baroni Korfi. Viņu valdīšana ilga vairākus gadsimtus, un viņu ietekme uz vietējo kultūru un ekonomiku bija nozīmīga. Pēc Pirmā pasaules kara, kad Latvija ieguva neatkarību, pils pārgāja valsts īpašumā un vēlāk tika izmantota dažādiem mērķiem, ieskaitot armijas vajadzības.

Otrā pasaules kara laikā Krustpils pils cieta postījumus, taču pēc kara tā tika atjaunota. Mūsdienās pils ir saglabājusi savu viduslaiku šarmu un ir viens no iecienītākajiem tūrisma objektiem Jēkabpils pusē.

Jēkabpils Vēstures muzejs

Jēkabpils Vēstures muzejs ir izveidots Krustpils pils telpās un piedāvā plašu ekspozīciju, kas aptver reģiona vēsturi no senajiem laikiem līdz mūsdienām. Muzeja kolekcijā ir daudzi unikāli eksponāti, kas stāsta par Jēkabpils un apkārtnes vēsturiskajiem notikumiem, kā arī par vietējo iedzīvotāju ikdienu dažādos laika posmos.

Viens no muzeja īpašajiem aspektiem ir tā daudzveidīgās izstādes. Apmeklētāji var iepazīt ne tikai pilsētas un novada vēsturi, bet arī aplūkot plašu etnogrāfisko priekšmetu kolekciju, kas parāda, kā vietējie iedzīvotāji dzīvoja, strādāja un svinēja savus svētkus. Tāpat muzejs piedāvā izstādes, kas veltītas dažādām sociālajām un politiskajām norisēm Latvijas vēsturē, ieskaitot Otrā pasaules kara notikumus un padomju okupācijas laiku.

Jēkabpils Vēstures muzejs ne tikai saglabā un izstāda vēsturiskus materiālus, bet arī rīko izglītojošus pasākumus, ekskursijas un darbnīcas, kas īpaši piesaista skolēnus un vēstures entuziastus. Muzejs regulāri maina izstādes, piedāvājot apmeklētājiem jaunus eksponātus un informāciju, kas padara katru apmeklējumu atšķirīgu un saistošu.

Arhitektūra un mūsdienu nozīme

Krustpils pils arhitektūra ir izcils piemērs tam, kā viduslaiku cietokšņi tika pielāgoti jauniem laikiem. Pils ir veidota no akmens un ķieģeļiem, kas tai piešķir monumentālu izskatu, un tās biezās sienas un torņi liecina par agrāko aizsardzības funkciju. Pils komplekss ir paplašināts un pārbūvēts vairākas reizes, un šodien tajā var redzēt gan viduslaiku, gan renesanses un baroka arhitektūras elementus.

Papildus vēsturiskajai nozīmei Krustpils pils ir svarīgs kultūras centrs Jēkabpilī. Tajā regulāri notiek koncerti, izrādes, mākslas izstādes un citi kultūras pasākumi, kas piesaista apmeklētājus no visas Latvijas un ārpus tās. Pils zāles tiek izmantotas gan formāliem pasākumiem, gan privātām svinībām, kā arī kāzām.

Jēkabpils Vēstures muzejs un Krustpils pils ir ne tikai vēstures liecinieki, bet arī aktīvi kultūras centri, kas iedzīvina pagātni mūsdienās. To loma vietējās kopienas dzīvē ir būtiska, jo tie piedāvā gan izglītojošu, gan izklaidējošu pieredzi. Šie objekti sniedz iespēju dziļāk izprast Latvijas vēsturi un izbaudīt kultūras mantojumu, kas tiek rūpīgi saglabāts nākamajām paaudzēm.

Krustpils pils un Jēkabpils Vēstures muzejs ir vietas, kur satiekas vēsture un mūsdienas, piedāvājot unikālu pieredzi katram apmeklētājam. Gan vēstures entuziastiem, gan tiem, kas vienkārši vēlas iepazīt kādu jaunu vietu, šie objekti ir vērtīgs papildinājums Latvijas kultūras kartē.

Share: Facebook Twitter Linkedin
|

Kena muiža un parks

Vēsturiskā pērle Jēkabpils sirdī

Kena muiža un parks ir unikāls vēstures un dabas komplekss Jēkabpils centrā. Šī vieta apbur ar savu arhitektūru, bagāto vēsturi un zaļo parku, piedāvājot apmeklētājiem iespēju ceļot laikā un baudīt mierpilnu atpūtu dabā.

Arhitektūra un vēsture

Kena muiža ir vienīgā 19. gadsimta neogotikas celtne Jēkabpilī. No sākotnējās muižas apbūves līdz mūsdienām ir saglabājušās vairākas ēkas – kūts, stallis un klēts. Muiža piederēja rūpniekam Alfredam Kenam, kurš ne tikai izveidoja šo arhitektūras pērli, bet arī ielika pamatus unikālajam parkam ap to.

Parks – zaļā oāze pilsētā

  • Alfreda Kena vīzija bija radīt parku ar tikai Latvijā sastopamām koku sugām.
  • Parka centrā atrodas dīķis, kas vasarās priecē ar ziedošām ūdensrozēm un tajā mītošajām pīlēm.
  • Parka lepnums ir valsts nozīmes dižkoks – iespaidīga Eiropas lapegle.

Mūsdienu izmantojums

Šobrīd vēsturiskajā muižas ēkā darbojas Jēkabpils Mākslas skola, apvienojot vēsturi ar mūsdienu mākslu un izglītību. Muižā un parkā regulāri notiek dažādi kultūras pasākumi, izstādes un koncerti.

Apmeklējuma iespējas

  • Piedāvājam gida vadītas ekskursijas pa muižu un parku.
  • Parkā ir izveidotas ērtas pastaigu takas.
  • Apmeklētājiem ir pieejamas labiekārtotas piknika vietas.

Sezonālās atrakcijas

  • Pavasaris: Ziedoši koki un krūmi.
  • Vasara: Ideāls laiks piknikiem un pastaigām.
  • Rudens: Krāsainās lapas un rudens noskaņa.
  • Ziema: Parka ziemas burvība, iespējama slēpošana pa takām.

Kontaktinformācija un atrašanās vieta

Adrese: Dambja iela 19, Jēkabpils
Tālrunis: +371 25905256
E-pasts: [email protected]

Darba laiks:

  • Muiža (Mākslas skola): Darba dienās 9:00 – 17:00
  • Parks: Atvērts apmeklētājiem visu diennakti

Kena muiža un parks ir ne tikai Jēkabpils lepnums, bet arī lieliska vieta, kur baudīt vēstures un dabas harmoniju. Neatkarīgi no gadalaika, šī vieta vienmēr piedāvā ko jaunu un interesantu ikvienam apmeklētājam.

Share: Facebook Twitter Linkedin
|

Svētā Gara pareizticīgo baznīca un vīriešu klosteris

Svētā Gara pareizticīgo baznīca un vīriešu klosteris ir iespaidīgs garīgais komplekss Jēkabpilī, kas aizrauj ar savu vēsturi, arhitektūru un dziļo garīgo nozīmi.

Vēsture un arhitektūra

Baznīca celta 19. gadsimta otrajā pusē, iezīmējot nozīmīgu posmu Jēkabpils reliģiskajā dzīvē. Dievnams būvēts majestātiskajā bizantiešu stilā, kas izceļas ar savu krāšņumu un detalizētību. Baznīcas piecu kupolu siluets ir kļuvis par neatņemamu Jēkabpils panorāmas sastāvdaļu, piedāvājot elpu aizraujošu skatu gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem.

Sv. Nikolaja Brīnumdarītāja baznīca

Klostera teritorijā atrodas arī unikāla Sv. Nikolaja Brīnumdarītāja baznīca, kas izceļas ar saviem neparasti kompaktajiem izmēriem – tikai 17 x 19,5 metri. Šī miniatūrā baznīca ir īsts arhitektūras brīnums, kas liecina par tā laika meistaru izcilo prasmi.

Brīnumdarošā ikona

Kopš 2008. gada dievnamā ir atgriezusies īpaša relikvija – Dievmātes Marijas brīnumdarošās Jakobštates ikonas kopija. Šī ikona katru gadu piesaista lielu skaitu svētceļnieku no visas Latvijas un pat ārzemēm, padarot baznīcu par nozīmīgu garīgās dzīves centru.

Klosteris

Vīriešu klosteris, kas atrodas blakus baznīcai, ir aktīvs garīgās dzīves centrs. Tas piedāvā unikālu ieskatu pareizticīgo mūku ikdienas dzīvē un tradīcijās. Klosteris ne tikai kalpo kā reliģisks centrs, bet arī kā nozīmīgs kultūrvēsturisks piemineklis, kas atspoguļo Jēkabpils un visas Latvijas bagāto reliģisko mantojumu.

Apmeklējums

Baznīca un klosteris ir atvērti apmeklētājiem noteiktos laikos. Piedāvājam vadītas ekskursijas, kas sniedz iespēju tuvāk iepazīties ar kompleksa vēsturi, arhitektūru un garīgo nozīmi. Īpaši iesakām apmeklēt dievkalpojumu laikā, lai pilnībā izbaudītu pareizticīgo liturģijas skaistumu.

Nozīme

Svētā Gara pareizticīgo baznīca un vīriešu klosteris ir ne tikai Jēkabpils lepnums, bet arī nozīmīgs Latvijas pareizticīgās baznīcas centrs. Šis komplekss aicina ikvienu apmeklētāju sajust tā īpašo gaisotni, iepazīt bagāto kultūras mantojumu un, iespējams, atrast mieru un iedvesmu savā garīgajā ceļojumā.


Darba laiki:

  • Pirmdien-piektdien: 9:00 – 17:00
  • Sestdien-svētdien: 10:00 – 16:00
Share: Facebook Twitter Linkedin